Žijeme pivem

Nově vybudovaný pivovar TAMBOR ve Dvoře Králové nad Labem.

Do provozu byl uveden 28.2.2009

jak šel čas

Historie

Třicet let a to přesně na den

trvalo obnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem. Dne 28. února v roce 1979 byla uvařena v novodobé historii města poslední várka piva ve zdejším pivovaru.

Náš nový rodinný pivovar jednoznačně navázuje na předchozí tradici vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem a 28.2.2009 přinesl na trh tradiční královédvorské pivo a nově ho tak doplnil o originální název „TAMBOR“.

Kvalita našeho piva je daná přírodní královédvorskou vodou čerpanou z hloubky 130 m, dále vybranými českými slady a skvělým žateckým chmelem. Tyto vybrané suroviny ve spojení s kvašením kultury spodních pivovarských kvasnic dávají královédvorskému pivu TAMBOR charakteristickou plnou a jemně hořkou chuť.

Naším přáním je, ať je naše jedinečné pivo opakovaně i Vaším pivem!

Hlavní suroviny

Slad

Námi používané slady:

světlý – neboli plzeňský slad s nejsvětlejší barvou určený převážně pro výrobu světlých piv plzeňského typu

bavorský – takzvaně polotmavý slad určený pro mírné dobarvení světlých piv či k výrobě piv polotmavých a tmavých

karamelový – velmi tmavý slad – dělí se dále na světlý a tmavý. U světlého je použita teplota sušení 120–130 °C, u tmavého 150–170 °C

barevný – v podstatě pražený slad, který je přidáván jen pro tmavší barvu výsledného moku. Pražení probíhá při teplotách 210–220 °C. Tento slad neobsahuje žádné enzymy.

Hlavní suroviny

Chmel

Žatecký poloraný červeňák
byl získán klonovou selekcí v původních porostech v žatecké a úštěcké oblasti. Tato odrůda je vypěstována v devíti klonech. Vůně chmelových hlávek je charakterizována jako standard kvality. Jedná se o pravou, jemnou chmelovou vůni. ŽPČ je jemná aromatická odrůda pro druhé a třetí chmelení, případně studené chmelení…
Hlavní suroviny

Voda

z naší Artéské studni
má parametry vody kojenecké. S tak kvalitní Královedvorskou vodou z hloubky 130m nelze jinak než nakládat s patřičnou úctou a pokorou. Kvalitní voda si zaslouží, aby byla samostatně stáčena a nebo z ní bylo vařeno výborné pivo.
řemeslo a technologie

Pivo s láskou

Garance vysoké kvality našeho piva je dána velikou péčí při všech procesech výroby piva. Důraz je kladen především na výběr kvalitních surovin a přísné dodržování technologických postupů společně s mimořádnou čistotou výsledného produktu. Naše pivo je bez konzervantů, chemických stabilizátorů a neprovádíme ani pasterizaci. Piva jsou pouze filtrovaná a nefiltrovaná.

Dej bůh stěstí…
technologie

Varna

Varné zařízení určené k výrobě pivní mladiny. Měděná varna působí zde jako balzám na oči v jinak nerezové armádě. Je to vskutku skvost a srdce pivovaru.
V našem případě se jedná o třínádobovou varnu v nerezovém provedení pro výrobu 32hl studené mladiny.
technologie

Spilka

je část pivovaru, ve které probíhá kvašení piva.

Kvašení probíhá ve velkých svislých válcových nádržích se spodní stranou ve tvaru nálevky uprostřed s výpustí. Při kvašení se udržuje teplota chladicím zařízením.
technologie

Ležácký sklep

Mladé pivo vzniklé zkvašením na spilce putuje do ležáckých sklepů, kde probíhá jeho dokvašování. Smyslem tzv. ležení je přirozené nasycení piva oxidem uhličitým, vyrovnání chutě piva a zkvašení zbytkových cukrů. Tento proces probíhá při teplotách 1 – 4°C několik týdnů až měsíců.
technologie

Stáčení

Stáčírna je v pivovaru plně automatická, každý stroj na lince pracuje v podstatě automaticky. Řád i tempo celému systému udává robot, který je multifunkčním zařízením plném slova smyslu – odebírá prázdné lahve z přepravek a připravuje je na cestu do myčky, kam putují po pásovém dopravníku. Po otočce zase nabírá plné lahve, které prošly plničkou i etiketovacím zařízením a skládá je na palety pro expedici. Robot tak v pivovaru výrazně urychlil a zjednodušil práci, a zaměstnanci tak mohou věnovat více pozornosti samotné kvalitě piva, které se zde vyrábí opravdu poctivě.
Přijďte k nám

Exkurze v pivovaru

Vážení přátele dobrého piva,
náš Královédvorský pivovar Tambor opět umožní zájemcům exkurze v našem provozu. V posledních měsících se tu z provozních důvodů exkurze nekonaly. Ke změně názoru vedla řada žádostí a zájem o možnost, provoz pivovaru si prohlédnout. „Prohlídky jsou určeny pro předem přihlášené skupiny od 5 do 15 osob. Součástí prohlídky je také ochutnávka v naší Pivovarské pivnici,“ vysvětlil majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. V prodejně je možné si zakoupit lahvové pivo, propagační předměty, pivní sklo nebo se zde občerstvit. A od 14 hodin si i posedět v pivovarské pivnici u našeho čepovaného Tambora.

S tím, jak stále roste počet lidí, pro které není pivo jen nápoj bez tváře, ale zajímají se o to, jak a z čeho vzniká, jsou exkurze zajímavým zážitkem. V případě Královédvorského pivovaru Tambor se jedná o nový moderní provoz, kde se vaří tradiční české pivo. Náš pivovar Vám nabídne možnost nahlédnout za pomyslnou oponu úžasného divadla, kterým vaření piva bezesporu je.
Objednat si prohlídku bude možné od pondělí do pátku, v čase od 9 do 14 hodin. V době letních prázdnin připravujeme, po dohodě, rozšíření i o soboty a neděle.

Délka prohlídky je 45 minut. Cena pro jednu dospělou osobu, činí 100 Kč, vstupné pro děti do 15let, důchodce nad 65 let, lidi s průkazem ZTP, studenty do 26 let je za zvýhodněnou cenu 80 Kč. 

Bližší informace a objednávky můžete zasílat na mail: machek@pivo-tambor.cz, tel 499 621 176.
Děkujeme za Váš zájem a těšíme se na Vaši návštěvu.